Preskočite na glavni sadržaj


Evgenije
Kasperski

Generalni direktor
Evgenije Kasperski je svetski priznat stručnjak za IT bezbednost i uspešan preduzetnik.

  • Osnivač i generalni direktor kompanije Kaspersky
  • Stručnjak za IT bezbednost sa velikim iskustvom u zaštiti korisnika
  • Diploma doktora nauka sa Univerziteta Plimut u Ujedinjenom Kraljevstvu

Evgenije je započeo karijeru u oblasti IT bezbednosti 1989. godine, kada se njegov računar zarazio virusom „Cascade“. Evgenijevo specijalizovano školovanje u oblasti kriptografije mu je pomoglo da analizira taj šifrovani virus, utvrdi kako se on ponaša i razvije alatku koja može da ga ukloni. Nakon uspešnog uklanjanja virusa, Evgenijeva radoznalost i jako interesovanje za računarske tehnologije su ga podstakli da počne da analizira i druge zlonamerne programe i pravi module za njihovu eliminaciju. Ova egzotična kolekcija antivirusnih modula je u jednom trenutku prerasla u antivirusnu bazu podataka kompanije Kaspersky. Ta baza podataka je danas jedna od najsveobuhvatnijih i najpotpunijih kolekcija u oblasti IT bezbednosti koja se koristi za otkrivanje i sprečavanje zaražavanja sistema jednim od preko 500 miliona zlonamernih programa.

Zahvaljujući interesovanju za odbrambene tehnologije, 1990. godine Evgenije je počeo da okuplja tim istomišljenika, istraživača entuzijasta, sa kojim je stvorio antivirusni program AVP Toolkit Pro koji je, četiri godine kasnije, Univerzitet u Hamburgu proglasio najefikasnijim antivirusnim softverom na svetu.

U želji da kombinuju uspešnu tradiciju programiranja antivirusnih programa sa preduzetničkom vizijom, Evgenije i njegove kolege su odlučili da osnuju sopstvenu nezavisnu kompaniju. Kompanija Kaspersky je osnovana 1997. godine, a Evgenije je vodio istraživanje antivirusa.

2007. godine je postavljen za generalnog direktora kompanije Kaspersky.

Kaspersky je danas jedan od proizvođača rešenja za IT bezbednost sa najvećim rastom i posluje u skoro 200 zemalja i teritorija širom sveta. Kompanija zapošljava više od 4.000 radnika i stručnjaka za IT bezbednost u 34 namenske regionalne kancelarije širom više od 30 zemalja, a njene tehnologije za IT bezbednost štite više od 400 miliona korisnika širom sveta.

Globalno poznat tim stručnjaka kompanije Kaspersky istraživao je neke od najsloženijih i najsofisticiranijih IT napada, uključujući „Stuxnet“, „Flame“ i „Red October“. Kompanija takođe blisko sarađuje sa organizacijama kao što su INTERPOL, Europol i nacionalne policije kako bi im pomogla u borbi protiv IT kriminala.

Evgenije ima diplomu doktora nauka sa Univerziteta Plimut u Ujedinjenom Kraljevstvu. Redovno drži predavanja o IT bezbednosti na univerzitetima širom sveta i govore na vodećim konferencijama i događajima u industriji.

Evgenije mnogo voli putovanja i posvećen je divljoj prirodi i avanturizmu. Takođe je talentovan fotograf, što mu pomaže da na svom blogu prikaže svoja bogata iskustva, od polarnih ekspedicija i prelaženja glečera do obilaska vulkana i šetanja kroz džunglu.